Työntekijät ja asukkaat kasvun kehityksen moottoreina

Työntekijät ja asukkaat kasvun ja kehityksen moottoreina – case Järvi-Saimaa

Kirjoittanut Simo Kaksonen

Kuntatyö luo hyvän elämän ja elinvoiman edellytykset. Niin se on erityisesti väljästi asutuilla alueilla. Kuten Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan mainioissa maisemissa. Järvi-Saimaan Palvelut Oy tuottaa tukipalveluiden avulla alustan kolmen kunnan asiakaslähtöiselle palvelulle. Tuottanut jo vuodesta 2014.

Heti alussa keskityttiin siihen, miten kolmesta erilaisesta kunnallisesta toimintamallista luodaan tehokas ja yhtenäinen palvelukulttuuri. Ei pirstaloitumista kuntiin, vaan osaaminen laitettiin virtaamaan ja rikastumaan. Samalla lähdettiin hakemaan vastauksia muuttuvassa maailmassa työelämän murrokseen, kuntien rakennemuutospaineisiin sekä asiakkaiden hyvän elämän edellytyksiin.

Toiminnan keskiössä nopea ja ketterä päätöksenteko sekä tiedon virtaaminen

Erityisesti työelämän murrokseen sekä asiakkaiden palvelutason vaatimuksiin vastaaminen edellyttää nopeaa ja ketterää päätöksentekoa sekä tiedon virtaamista kitkatta yhtiön sisällä ja ulkopuolella. Tiedon virtaamisen ja tiedon oikean hyödyntämisen kannalta oikea-aikaisuus, nopea reagointi ja oikean tasoisten päätösten tekeminen oikeassa kohdassa organisaatiota ovat ensiarvoisen tärkeitä. Jäykkä organisaatio ei pystyisi vastaamaan näihin nykyajan haasteisiin. Osaksi tämän haasteen ratkaisua yhtiö sekä sen kaikki työntekijät ovat siirtyneet avoimeen digitaaliseen maailmaan. Jokaisella työntekijällä on käytössään tablet-tietokone. Kaikki työntekijät ovat oikean tiedon äärellä aina ja samalla tieto liikkuu molempiin suuntiin.

Kustannuksiltaan investointi ei ollut merkittävä. Investointi maksaa itsensä takaisin, mikäli työteho paranee 9 minuutilla kuukaudessa. Järvi-Saimaan Palvelut Oy:ssä on tähän tuottavuuden parantamiseen päästy tablettien hankkimisen kautta.

Järvi-Saimaan Palvelut Oy:ssä on totuttu yhtiön toiminta-aikana nopeaan ja ketterään päätöksentekoon. Operatiivisessa toiminnassa on otettu hyvinkin radikaaleja askeleita uuteen juuri nopean päätöksenteon kautta. Asioita ei ole aina tarvetta lähteä selvittämään ja vertailemaan liian pitkään, joissain tilanteissa haasteisiin vastaaminen pitää tapahtua jopa muutaman sekunnin viiveellä. Tietysti kaikkia asioita ei voi ratkaista näin nopeasti, mutta valmius siihen on oltava.

Siirtyminen avoimeen digitaaliseen maailmaan on vienyt uuden työn ja tekemisen suuntaan

Asioiden muuttaminen on joskus hyvinkin pienestä kiinni. Askeleet uuteen saattavat olla konkreettisia, pieniä mutta kuitenkin samalla hyvinkin radikaaleja, uusia näkymiä avaavia sekä kauaskantoisia. Asiat saattavat tuntua vähäpätöisiltä, mutta niillä voi olla merkittävä vaikutus myös työntekijöiden innostumiseen ja oman työn kehittämiseen. Tämän takia päätöksenteossa olisi syytä pyrkiä innovointiin ja nopeuteen.

Hallittu, innovoiva ja nopea tiedonvirtaaminen luo innostuksen, motivaation ja kehittämishalun omaan työhön. Uusiin ideoihin ja ajatuksiin pitää tarttua nopeasti ja lähteä kokeilemaan. Mitä sitten jos jokin asia menisikin pieleen? Aina ei voi onnistua, mutta liiallinen kriittisyys ja varovaisuus ei myöskään johda mihinkään.

Järvi-Saimaan Palvelut Oy on ottanut ensimmäisiä askeleita uuden työn ja tekemisen suuntaan. Pohjan tälle on luonut siirtyminen avoimeen digitaaliseen maailmaan ja nopeaan hallittuun päätöksentekoon.

Simo Kaksonen
Kehitysjohtaja
Järvi-Saimaan Palvelut Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s